lauantai 7. helmikuuta 2015

Virkatun kantokopan ohje

Vihdoinkin sain kasattua ajatuksiani tähän virkatun kantokopan ohjeeseen, siltikään en kyllä voi mennä takuuseen siitä kuinka ymmärrettävissä ohje on.. :D Mutta kokeillaan, ja kysyähän tietenkin aina saa ja pitää! Valmiin kopan mitat ovat siis seuraavanlaiset; pituus (pisin kohta) n. 36cm, leveys n. 21 cm, korkeus (reunat, ei kuomu) n. 10cm. Muokkaamalla näitä silmukkamääriä millä minä tein, saat toki haluamasi kokoisen kopan :) Käytin työssä nro 8 koukkua. Lankana minulla oli melko paksua trikookudetta, toki näissä trikookuteissa on se huono puoli että lanka on jostain kohtaa huomattavasti ohuempaa/paksumpaa, tästä syystä ontelokude voisi sopia tähän tarkoitukseen paremmin, saattaisi tehdä kopasta myös aavituksen napakamman?

Koppa aloitetaan pohjasta. Luo 15 kjs, ja virkkaa 1 pylväs koukusta laskien kolmanteen kjs:n (tämä on siis toinen pylväs, nuo kjs:t muodostavat ensimmäisen). Jatka sitten pylväitä kjs-ketjun ympäri, tee päädyssä pylväitä yhteen kjs:n n.3 kpl (riippuu lankasi paksuudesta, näet kyllä silmämääräisesti mikä on sopiva määrä; niin ettei työ kurpuile kireyttään/löysyyttäänkään). Yhdistä piilosilmukalla 1 pylvääseen. Siirry toiselle kierrokselle tekemällä kolme kjs, sitten taas kierretään pylväillä ympäri. Noihin päätyihin ja niiden silmukkamääriin minulla ei tarkempaa ohjetta valitettavasti ole, lisäsin silmukoita ihan mutu-tuntumalla niin, että kaari taittui nätisti.Kun pohja on mielestäsi sopivan kokoinen (itse jatkoin siis 4 kierroksen verran), käännetään työ ja aloitetaan tekemään korille reunat. Ne, jotka ovat joskus koreja virkanneet, korin taitoksen tekeminen on varmasti selkeä homma. Mutta niille joille ei ole, seuraava kuva havainnollistaa varmasti hieman; Eli koko kierros käydään läpi niin, että luodaan kiinteät silmukat jokaisen edellisen kierroksen silmukan takareunoista, koukku menee siis kahden langan läpi. Tämä on hankalaa silloin, jos käsialasi on kovin tiukkaa. Suosittelen siis teitä, joilla tämä ongelma on, tekemään pohjan viimeisen kierroksen hieman "hölläten" ;) Kun kierros on tehty loppuu, jatketaan pylväitä kahden kerroksen verran. Tässä taas kierroksen alkuun luodaan 3 kjs ikään kuin ensimmäiseksi pylvääksi, ja kierros vaihtuu tehtäessä piilosilmukka kolmanteen ketjusilmukkaan.


Kun reuna on halutun korkuinen, tehdään vielä kiinteä silmukka-kierros työn ympäri. Matkalla tehdään myös nuo kantolenksut, jotka muodostuvat siis 20 :stä ketjusilmukasta. Tee lenksut suurinpiirtein pitkien sivujen keskikohtiin. Kun kierros on valmis, tehdään ps kierroksen 1. ks:n ja katkaistaan ja päätellään lanka.Sitten onkin vuorossa työn "kinkkisin" osa, elikkä tuo kuomu. Aloitin kuomun kantolenksujen juuresta, tehden 6 pylvästä vierekkäin. Jatkoin tuota kuuden pylvään settiä niin pitkään, kun suikale oli halutun mittainen. Sitten yhdistin suikaleen toiselle puolelle koppaa, samalla tavalla kantolenksujen juureen. Tästä jatkoin sitten pylväitä tuon kaarevan päädyn ympäri, ja jatkoin vielä kuomunkin verran. Sen jälkeen jatkoin pylväitä ainoastaan tuolla "kaarevassa päädyssä", kaventaen reunoissa joka kierroksella. Sitten kun osat olivat "toisiinsa sopivat", yhdistin ne nurjalta puolelta kiinteillä silmukoilla. Apua, tätä onkin tosi vaikea selittää :DVoi hitsi, saikohan tästä ohjeesta nyt mitään selvää? Kysyttehän heti, jos joku kohta jäi epäselväksi? Lupaan parhaani mukaan yrittää selventää :D

♥Anna

16 kommenttia:

 1. Ei himpskatti, nyt kyllä rupes hotsittamaan tämmöisen tekeminen. :D En ole ikinä vain tehnyt mitään tämmöistä "isompaa". Saako esim. tuota ontelokudetta ihan perus marketista vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile, ehdottomasti kokeile!! :) Mä olen ostanut aina kaikki kuteet Taitoshopista, mutta kyllä niitä kai saa muualtakin.. Prisma (?) myy esim novitan omaa tuollaista paksumpaa lankaa, onko se sit ontelokudetta, mutta se on kyllä ihan törkykallista! Suosittelen siis Taitoshoppia! :)

   Poista
  2. Kiitos vinkistä. Menenkin sinne kurkkimaan. :) Saatoit mainitakin jossain välissä, mutta kysyn vielä, että paljonko about on langan menekki per koppa?

   Poista
  3. Hmmm paljonkohan olis mennyt, vaikee arvioida.. Alle kilo nyt ainakin, luulen? :)

   Poista
 2. Olis kolmelle pikkulikalle tekemistä, ohje on hyvä ja selkee. Kiitos

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, että laitoit ohjeen! Ja muutenkin ihanan aktiivisesti päivittelet blogia kivoilla jutuilla. Oikein odottelen aina, milloin uusi kiva postaus tulee! Täytyypä jossain vaiheessa kokeilla tuota. Täällä meillä ontelokudetta saa kärkkäiseltä ihan mukavaan hintaan, että jos sellainen löytyy lähistöltä, kannattaa käydä kurkkaamassa. Myös eri käsityökeskuksista noita saa ainakin. Kivaa viikonloppua! Täällä olisi suunnitteilla tunikapaidan leikkaamista ainakin, jos ei ompelemaan ehdi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos!! :) Kiva kuulla ♥ Voi vitsi, kunpa ehtisin joskus ompelemaan itsellekkin vaatteita! Ehkä vielä joskus.. :)

   Poista
 4. Toimisko tää vastasyntyneelle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kopan pohjan tekee esim vanerista tms, niin miksei? :) Kunhan kahvat vaan tekee jotenkin vahvennetuiksi.. Tai no jos vauvaa on tarkoitus vain nukuttaa tähän, niin silloin menee varmasti näinkin, tekee vain hieman isomman! :)

   Poista
 5. Täähän on aivan täydellinen :)

  VastaaPoista
 6. Aivan ihana ja selkeä ohje! Täytyy kokeilla mutta eka haluan tehdä niitä herkullisia muffineita ja donintseja! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä jos vaikutti selkeältä, vaikea selittää noita muutamaa kohtaa! :D Kokeile ihmeessä, varoitan kylläkin, että niiden virkkuuseen jää pahasti koukkuun!! ;)

   Poista
 7. Tätä on kyllä varmaan pakko kokeilla! Kiitos ohjeesta! :)

  VastaaPoista

Mukavaa jos kommentoit ♥