perjantai 10. lokakuuta 2014

Pitsisukat


Tästä on varmaan aika tarkalleen vuosi aikaa kun hurahdin pitsikuvioisiin villasukkiin. Ihan täysillä.  Niitä tuli neulottua piirakkasukka -mallia soveltaen tooosi monet. Sitten tuli kesä ja villaneulostyöt unohtuivat kokonaan. Nyt olen jälleen kaivanut puikot esiin ja aluksi halusin kokeilla tätä, riikinkukko -kuvioksikin kutsuttua, pitsimallia. Mallikerta löytyy ainakin novitan sivuilta, muuhun sukkaan sovelsin hieman omaa. Lankana käytin novitan harmaata nalle lankaa, ja sitä minulla meni aika tarkalleen yhden kerän verran. Puikot olivat nroa 3.

Seuraavien ohjeiden mukaan valmistuvat sukat sopivat 38-39 kokoisille jaloille, silmukkamäärä on sovellettavissa. Mikäli haluat pienemmät, poista silmukoita 1. & 4. puikoilta. Mikäli haluat suuremmat, lisää ko puikoille silmukoita. Pääasia, että mallikerran 21 silmukkaa pysyvät. : )





 Neulo ensimmäinen kierros näin;

1. puikolla 1 o, 1 n (viimeinen o)

2. puikolla 2 n, 9 o

3. puikolla 8 o, 2 n

4. puikolla 1 o, 1n (viimeinen n)
Itse neuloin joustinneuleeseen oikeat silmukat kiertäen, sillä mielestäni kuviosta tulee näin kauniimman näköinen. Mutta nämähän nyt ovat täysin makuasioita.





Aloita 2. kierroksella 2. & 3. puikoilla mallikerran neulonta. Jatka 1. & 4. puikoilla, kuten tähänkin saakka. Tätä samaa mallikertaa toistetaan siis läpi työn, tosi nopeaa ja helppoa neulottavaksi!







Kun varsi on mielestäsi sopivan pitkä (itselläni se oli nyt n.20cm), aloita kantatilkun neulominen. Siirrä tässä vaiheessa 1. puikolta 5 silmukkaa 2.puikolle ja 4. puikolta 4 silmukkaa 3.puikolle (kantatilkkuun jää siis neulottavaksi yht. 14 + 14 silmukkaa, neulo nämä nyt yhdelle puikolle =28s.). Itse tykkään neuloa kantatilkun vahvistettuna versiona, näin sukka kestää käytössä mielestäni paljon paremmin. 

Vahvistettu kantapää neulotaan seuraavasti; neulo työn nurjalla puolella kaikki nurjaa. Työn oikealla puolella nosta joka toinen silmukka neulomatta, ja neulo joka toinen silmukka oikein. Muista, että molemmilla puolilla (myös nurjalla) kerroksen ensimmäinen silmukka nostetaan aina neulomatta! Jatka näin, kunnes kerroksia on yhteensä 28. Aloita kantapään kavennukset. Silmukkamäärä niihin on 9 + 10 + 9. Kun kantapään kavennus on valmis, jaa jäljellä olevat 10 silmukkaa kahdelle puikoille. Poimi silmukat kantatilkun reunoista (n.15 s per puoli). Neulo ensimmäisellä kierroksella silmukat oikein kiertäen, niin jälki on tasaisempaa eikä työhön synny reikiä.

Huom! Jatka niiden viiden ja neljän silmukan, jotka siirsit aiemmin 2. & 3. puikoille, neulomista "joustinneuleena" (ja oikeat kiertäen). Aloita nyt kiilakavennukset; neulo 1. puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon alussa nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 1 o ja tee ylivetokavennus. Neulo 1 välikierros, toista kavennukset kuten edellä. Neulo 2 välikierrosta, kavenna, neulo 3 välikierrosta, kavenna... Jatka näin, kunnes 1. & 4. puikoilla molemmilla on jäljellä 14 silmukkaa.





Jatka työn neulomista (1. & 4. puikoilla sileää neuletta, 2. & 3. puikoilla mallikertaa), kunnes pikkuvarvas peittyy. Tähän päättyy myös mallikerran neulominen (muista päättää mallikerran neljänteen kierrokseen!). Aloita kärkikavennukset, neulo kaikilla puikoilla sileää neuletta.


















Sellaiset töppöset! :-)

-Anna

1 kommentti:

Mukavaa jos kommentoit ♥