perjantai 17. lokakuuta 2014

Vihkon uudet vaatteet


Jossain joskus, en yhtään muista missä, näin kankaalla päällystetyn kirjan. Idea jäi mieleen ja onkin ollut pitkään "to-do" -listalla mitä nyt ompelutöihin tulee. Vihkonen, johon juurikin nämä tällaiset ompelu-neulonta-käsityö -hommelit ylös laitan, on aikoinaan Juju-kirjakerhosta saatu. Ajanut hyvin asiansa, mutta omaan silmääni aavistuksen räväkän värinen. Too much going on, sanoisin. :DTarvitset siis;
  • päällystettävän kirjan/vihkon
  • päälliskangasta, vuorikangasta, sekä kangasta taskuihin
  •  mikäli haluat applikoida työhön jonkin kuvion, tarvitset pienen tilkun päälliskankaasta erottuvaa kangasta
  • kiinni silitettävää vahviketta/tukikangasta
  • mikäli päätit applikoida kuvion, tarvitset kaksipuoleista liimaharsoa
  • mittaliisan/mittanauhan, kangaskynän, sakset, lankaa, silitystarvikkeet sekä ompelukoneen.


Valitsemani päälliskankaan löysin muuten paikallisen tavaratalon vuodevaatteiden alekorista, kyseessä on tyynyliina :D Mutta saumat purkamalla se on taas vain pala kangasta ;) Vuorikankaaksi valikoitui ihan tavallinen valkoinen puuvillakangas.

Aseta vihko kankaan nurjan puolen päälle, ja "avaa" kirja. Piirrä kangaskynällä ääriviivat kankaaseen jättäen n. 1 cm saumanvarat. Lyhyiin päätyihin jätin 1,5cm saumanvaraa. Leikkaa lisäksi tukikankaasta palaset kaikkiin kangaspaloihin (voit jättää saumanvarat pois tukikankaasta). Taskuja voi työssäsi olla enemmänkin, mikäli sellaisia tarvitset. Silloin tarvitset luonnollisesti useampia taskukappaleitakin. Tällä mallilla tein joskus aikoja sitten päälliset/kannet Ainon neuvolakortille, siinä pienemmät taskut olivat tosi kätsyt (kelakortille ym)!Sitten silittämään. Silitä ensin vahvike kiinni kaikkiin kappaleisiin, välissä kannattaa pitää leivinpaperia sillä joskus liima tahraa inhottavasti silitysraudan. Samalla silitetään myös reunataitokset molempiin taskuihin. Tämän jälkeen silitetään kanteen tuleva kuvio liimaharson avulla. Leikkaa liimaharsosta applikoitavan kuvion mukainen palanen (ylijäävä liimaharso tahraa kangasta aika ikävästi, joten liimaharso kannattaa leikata tarkasti).  Myös tässä leivinpaperi on ehdoton!Sitten ommellaan applikoitava kuvio kiinni kanteen. Tämähän ei olisi ihan välttämättömyys, sillä liimaharso on hyvä kiinnityssysteemi itsessään, mutta koska käyttämäni kangas on herkästi purkautuvaa, halusin ompelemalla varmistaa että kuvio pysyy työssä hyvin kiinni.Samalla ompelin myös taskujen reunapäärmeet.

Sitten asetellaan kankaat päällekkäin näin;
Huomioithan, että toinen lyhyemmistä päädyistä jätetään ompelematta (toimii kääntöaukkona)!


Sitten leikataan ylimääräiset saumanvarat pois että työ asettuu nätimmin kirjan päälle.. 


Sitten käännetään työ oikein päin. Tässä vaiheessa kannattaa kokeilla, että kannet ovat varmasti tarpeeksi napakat kirjan päälle. Samalla kannattaa tarkastaa, ettei työ "naura" mistään kohdasta, tässä vaiheessa virheet on vielä helppo korjata. 

Tässä vaiheessa toinen lyhyistä päädyistä on siis auki, ja seuraava ja samalla työn viimeinen vaihe on ommella tämä aukko umpeen. Ommeltava aukko jää siis piiloon taskun sisään. Nyt pitäisi siis näyttää tältä; 


..Sitten vielä leikataan ylimääräiset saumanvarat pois, käännetään toinenkin tasku oikein päin ja tadaa; valmis on!


Sitten kun vielä keksisi, mitä kanteen painaisi tekstiksi! Vai painaisko mitään?

-Anna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos kommentoit ♥